Taj čudesni svijet ragbija!!!

Dana 12.12.1992. godine  u Gradu Zenica odigrava se jedna interesantna utakmica između selekija ragbijaša Grada Zenica i selekcije Army Barbarians koji su bili smješteni u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Veliki značaj je  taj što je to možda i prva zvanična međunarodna utakmica u jednom sportu koja se odigrala na prostorima Bosne i Hercegovine ako uzmemo u obzir  da je 28.09.1992. godine odigrana prva međunarodna utakmica na kojoj je Bosna i Hercegovina nastupila kao reprezentacija u Splitu u nekom timskom sportu. 
U prilogu možete vidjeti izvod iz zapisnika sa ove utakmice: 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak da se vratimo na događaje koji su obilježili 12.12.1992. godine, a kojima je prethodila velika priprema, odgovornost i požrtvovanost sigurno su najbolji pokazatelji o duhu ragbijaša iz Zenice u tom periodu. 
Slike sa održanih sastanaka organizacije ove utakmice: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tadašnja utakmica je bila pravi podvig i šamar propagandi koja je promovirala Zenicu u negativnom smislu. Najbolji ragbijaši našeg Grada sačinjeni iz klubova koji su tada funkcionirali Ragbi kluba Čelik i Ragbi kluba Rudar činili su selekciju Grada Zenice. Svakako u tadašnju organizaciju uključile su se sve nadležne strukture Grada Zenice. 
Kompletan progarm ovog događaja možete vidjeti na linku: Program_12-12-1992.

 

 

Zapisnik sa utakmice možete pogledati ovdje: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U veoma dobroj i kvalitetnoj utakmici obzirom na uslove selekcija Grada Zenice odnijela je pobjedu protiv selekcije Army Barabrians a dijelove utakmice možete vidjeti na video zapisu (preuzeto sa Youtube kanala Goran Jerkić): 

 

 

 

 

Stižemo do vrhunca naše priče, nakon 30 godina u Grad Zenicu i Ragbi klub Čelik stiže delegacija u posjetu u slijedećem sastavu Colonel Marty forgrave, Captain Mattew Dundas  Whatley sa kćerkom i Lt Col Jamie Balls MBE koji su bili aktivni sudionici ove utakmice kako na terenu tako i u organizaciji. Prilikom svoje posjete imali su priliku susreti se sa nekim od igrača koji su također aktivnos učestvovali u ovoj utakmici, posjetiti stadion na kojem se utakmica odigrala kao i razgovarati sa sadašnjim predstavnicima Ragbi kluba Čelik o nastavku suradnje sa klubovima iz  Velike Britanije u svim aspektima, ali svakako obnoviti sjećanja  i anegdote iz tog perioda. 

Ovo je samo dokaz da Ragbi je specifičan sport koji ima svoj mikrouniverzum u kojem se razvijaju vještine  koje njeguje načelo fairplaya, prijateljstva, poštivanja i zajedničkog uspjeha. 

 

Nekoliko fotografija tokom posjete bivših igrača: